Thursday, June 25, 2015

Resepi ketam goreng sambal cili bertelur ayam.

Assalamualaikum. :)

Amboi panjang benor nama resepi kali ni ye nokk. hiks! pape pun jom kita tengok mcm mana nk buat menu kali ni.. nyam nyamm sedapnya Mr.Crab!


ketam goreng sambal cili bertelur ayam. pehh. 


Bahan2:

- ketam 4-5 ekor
- cili kering 6-7 tangkai *
- bawang besar 1 biji *
- bawang putih 4-5 ulas *
- halia seinci *
- sos cili
- sos tiram
- telur ayam sebiji
- gula dan garam secukupnya

>> blend bahan bertanda *


Cara2:

1. Goreng ketam sampai agak2 dh masak tu. Angkat dan ketepikan.
2. Dalam minyak yg sama, tumis bahan yg dh diblend tadi.
3. Masukkan sos cili dan sos tiram secukupnya
4. Masukkan gula dan garam secukupnya
5. Bila dh sambal dh nk pecah minyak tu, masukkan si Mr.Crab tadi. Gaul2kan.
6. Lepas tu barulah la pecahkan telur sebiji dlm sambal ni. Kacau telur cepat2 tau nk kasi hancur sama dia. 
7. Telur pun masak, ketam pn masak, maknanya siap la utk dingappp dlm mulut tu. uuuuu.


Mr. Crab masa tgh dimasak.. uuu. tengok mata dia. yg dua ekor tu mcm nk bergaduh jer. hmm.


Tu je resepinya.. mudah kan? ala mcm sambal tumis biasa je yg korg selalu buat sambal ayam tu cuma ni tambah telur je..

Nak tahu rahsia mcm mana nk bagi makanan tu jadi sedap???
Haaa. senang je. Rahsianya cuma masaklah dengan ikhlas dan penuh kasih sayang, maka makanan tu akan jadi sedappp. kikiki. 


No comments:

Post a Comment